EN

Премиерът Бойко Борисов се срещна с държавния министър за външни работи на Кралство Саудитска Арабия Адел Бин Ахмед Ал-Джубеир

14.02.2020

„Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България. Изразяваме задоволство от активизирането на отношенията между нашите две страни особено в последните години“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с държавния министър за външни работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубеир. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

 

Министър-председателят Борисов изтъкна, че България и Саудитска Арабия играят важна роля в своите региони. „Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. В този контекст заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес“, подчерта българският премиер. Той изтъкна възможностите за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.

„Изразяваме готовност за развитието на нови двустранни връзки и в земеделието, високотехнологичните отрасли, енергетиката, туризма“, добави премиерът Борисов пред държавния министър за външни работи на Кралство Саудитска Арабия.

В хода на разговора бе заявено желание за редовен обмен на мнения по важни международни и регионални теми за двете страни.