EN

Премиерът Донев: Българската държава ще продължи и занапред активно да подкрепя българската православна общност в Турция

20.04.2023

Министър-председателят Гълъб Донев прие днес в Министерския съвет ръководствата на новите настоятелства на Фондацията на българските православни църкви в гр. Истанбул и българската църква „Свети Константин и Елена“ в гр. Одрин и Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги Победоносец“ в гр. Одрин.

 

Премиерът Донев потвърди подкрепата на правителството за дейността на двете фондации, които в годините са се утвърдили като основен пазител на българското културно-историческо наследство в Истанбул и Одрин. Министър-председателят отбеляза, че служебният кабинет цени изключително високо работата на фондациите за добруването на българската православна общност и уведоми, че за да подпомогне допълнително дейността им, правителството ще увеличи и материалната подкрепа за двете фондации. 

 

Министър-председателят открои и приятелските отношения между България и Турция, които също благоприятстват успешното развитие на фондациите и тяхната благородна дейност.