EN

Премиерът Донев: Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% дефицит

26.04.2023

„Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% дефицит. Отново ще кажа, че проектът на закон за бюджет 2023 г. е разработен по действащо законодателство както в приходната, така и в разходната си част“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание и подчерта, че в предложения бюджет се оглеждат решенията на Народните събрания от последните 2 години.

 

Донев отбеляза, че след като в края на миналата седмица бе представен проектът на Закон за държавния бюджет, една част от реакциите на политици и коментатори показват, че някои съществени моменти, съзнателно или несъзнателно, са останали неразбрани. „Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не“, категоричен бе премиерът. По думите му коментарите в стилистиката на „перо по перо“ са много и от различен характер. „Министерството на финансите е в готовност да предостави детайлна информация на политическите партии за бюджета „ред по ред“, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност представлява бюджетът на държавата“, допълни министър-председателят.

 

Премиерът акцентира, че в мотивите към законопроекта са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 г. А в случай, че сред посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план сметката на държавата. „Нека не забравяме, че точното място за обсъждане на бюджета на държавата е българският Парламент. Всяка идея на финансист или политик за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. А впоследствие да получи парламентарна подкрепа. Иначе всичко друго е надприказване с нулева стойност“, подчерта Гълъб Донев.

 

Премиерът изтъкна още, че в последните дни за Националния план за възстановяване и устойчивост се говори предимно като приход и разход. Докато за служебното правителство Националният план за възстановяване и устойчивост са 12 законопроекта, които очакват вниманието и одобрението на 49-ото народно събрание. Това са 12 закона за реформи, каза още Донев.

 

Министър-председателят анонсира, че днес правителството ще разгледа проект на Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за 2022 г. на държавните предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала в размер на 50%. „Да върнем обратно в бюджета 100% от печалбата на държавните предприятия изглежда примамливо, но крие сериозни рискове. Отговорното управление на държавата предполага обмислени, а не лесни решения“, посочи Донев.

Видео

26.04.2023