EN

Премиерът Донев при откриването на панаира на книгата: Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме

29.05.2023

„Да си грамотен човек е проява на себеуважение. Но да си грамотен човек е проява и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат, както им е удобно. Граматиката на един език е неговата Конституция - спазва се без своеволия и отклонения от правилата“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев в приветствието си при откриването на Пролетния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи пред НДК.

 

Премиерът подчерта, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието му. „Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата е проява на грамотно четене. Да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме. И знание, което все повече ще се цени“, категоричен бе Донев. В този контекст министър-председателят изрази убеденост, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани. „Даже ще стигна по-далече. Очаквам в близкото бъдеще към кандидатите за работа да се поставят и изисквания за грамотно ползване на българския език“, посочи Донев. Премиерът апелира българският език да бъде учен с внимание и уважение, а всички ние – да бъдем грамотни и да четем с разбиране.

 

В рамките на приветствието си министър-председателят благодари за възможността да запечата днешния ден като спомен със снимка с вокална група "Врабчета". „Гълъб се снима с "Врабчета" е едно добро начало на история за деца. Впрочем, когато се запознавам с деца, виждам задължителното учудването в очите им, когато чуят името ми. И следва смях и обяснението, че се казвам като гълъбите, които хранят в парка, но нямам крила като птиците. Крила ми дават книгите“, сподели министър-председателят. Заедно с премиера на откриването на най-голямото книжно изложение у нас на открито бяха министърът на образованието и науката Сашо Пенов и министърът на културата Найден Тодоров.

Видео

29.05.2023