EN

Премиерът Гълъб Донев прие министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович

12.04.2023

Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на официално посещение в България. Премиерът Донев поздрави министър Конакович по повод предоставянето на  Босна и Херцеговина  на статут на страна – кандидат за членство в ЕС. Министър-председателят  отправи пожелания за успех в процеса на европейска интеграция на страната и увери, че България ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина и занапред.

 

Премиерът Донев отбеляза, че настоящата визита на министър Елмедин Конакович в София е позитивен знак за желанието от българска страна и от страна на Босна и Херцеговина да продължи развитието и задълбочаването на сътрудничеството и диалога във всички сфери от взаимен интерес. Министър-председателят специално акцентира върху задълбочаването на икономическите връзки и ползите от насърчаване на икономическото взаимодействие и контактите между деловите среди на двете държави. Премиерът Донев открои също туризма, селското стопанство, строителството и енергетиката като перспективни сектори, в които е подходящо да се търсят възможности за взаимни действия и инвестиции.

 

Министър-председателят Гълъб Донев подчерта значението и ролята на сътрудничеството в рамките на съществуващите регионални и международни формати и инициативи за постигането на дългосрочна сигурност, стабилност и просперитет в ЮИЕ.