EN

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

15.04.2024

ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет. В разговора днес, организиран по инициатива на премиера, взеха участие също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на електронното управление Валентин Мундров, на външните работи Стефан Димитров, на правосъдието Мария Павлова, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и представители на МВР.

 

В хода на срещата премиерът Главчев посочи, че Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9 юни. Подчерта, че е одобрено и правителственото решение, с което на министър Гвоздейков е възложена координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. „Направили сме първите стъпки“, подчерта Главчев и акцентира върху доброто взаимодействие между институциите, което е гаранция за добър краен резултат. „Съвместно може да положим усилия и да оправдаем очакванията на българските граждани изборите да са честни и прозрачни“, изтъкна още министър-председателят.

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота. „От нас зависи избирателите да са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен както е подаден и да бъдат спокойни за избирателните си права“, посочи Нейкова. По думите й организацията на предстоящия вот в технически аспект не следва да бъде по-сложен от състоялите се местни избори.

 

В рамките на срещата в Министерския съвет бяха обсъдени сроковете за различните дейности в хода на подготовката на изборите. Теми на разговора бяха също организирането на вота в чужбина, обезпечаването на машинното гласуване по начин, по който да елиминира всякакви съмнения за манипулации. От ЦИК съобщиха, че подготвят специална разяснителна кампания относно уседналостта, която е особеност на евроизборите. От страна на МВР беше докладвано, че структурите на ведомството по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на „брокерите на гласове“.