EN

Премиерът Кирил Петков: Подписаните меморандуми с Република Северна Македония целят икономическото развитие на целия регион

25.01.2022

„Днешната среща и подписаните меморандуми с Република Северна Македония имат един основен краен резултат - икономическото развитие на целия регион“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на пресконференция с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски след съвместно заседание на правителствата на двете държави. Ковачевски е на двудневно официално посещение в София по покана на Кирил Петков.

 

Премиерът Петков изтъкна значението на трите ключови документи, подписани днес - по въпросите на земеделието, по въпросите за малките и средните предприятия и по въпросите за развитието на жп връзката София-Скопие. „Това е пример за новия подход, който ние даваме с нова енергия и реални резултати“, категоричен бе българският министър-председател и добави, че темите, които са били забравени последните години, сега ще бъдат подновени. „Имаме много време да наваксаме, но с този устрем и енергия се надявам, че това време ще бъде наваксано бързо“, подчерта Кирил Петков.

 

Българският премиер изрази задоволството от резултатите от днешните първи заседания на работните групи между България и Република Северна Македония и поясни, че ще бъде създаден общ секретариат между тях с много кратки срокове за изпълнение на заложените цели. „Добросъседството между двете държави сега ще бъде сложено на пиедестал, около който ние трябва да работим“, отбеляза още премиерът Кирил Петков.

 

От своя страна премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари на българския си колега Кирил Петков за конструктивния диалог и изтъкна ползотворната работа на министрите в работни групи.