EN

Премиерът Николай Денков: В цяла Европа се виждат постигнатите успехи от българското правителство

21.02.2024

Поздравления за реализираните реформи от българското правителство през изминалите осем месеца и категорична подкрепа за външнополитическите приоритети на България – Шенген, еврозона и ОИСР бяха изразени от президента на Франция Еманюел Макрон по време на срещата с премиера акад. Николай Денков в Париж. „В цяла Европа се виждат тези успехи. Президентът Макрон специално подчерта, че много се надява това да продължи и през следващия период“, заяви българският министър-председател пред журналисти след разговора в Елисейския дворец. Вашите успехи са успехи на Европа и затова ще Ви подкрепим във всичко, което очертавате като Ваши приоритети -  са думите, с които президентът Макрон е засвидетелствал своята подкрепа пред акад. Денков. На срещата им, продължила повече от предвиденото, бяха обсъдени въпроси, които са важни както за двустранните отношения, така и за Европа като цяло.

 

От дискутираните теми премиерът акад. Денков открои европейската сигурност и изграждането на ясна отбранителна стратегия как Европа да се защити от евентуална атака от страна на Русия. „Това е важна тема, която в Европа вече се обсъжда много сериозно“, отбеляза министър-председателят. От тази гледна точка за Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия.

 

Енергийната тема е друг акцент в разговора на Денков и Макрон. „Обсъждахме как могат да помогнат за развитието на българската енергетика от една страна и от друга - как да работим заедно за подготовка на кадри за целия регион“, заяви акад. Денков. На срещата са обсъждани и възможности за развитие на водноелектрически проекти в България.

 

Развитието на културни проекти също е било във фокуса на срещата на българския премиера с президента на Франция. През следващите месеци предстоят по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол.

 

Категорична подкрепа за присъединяването на България към еврозоната от 01 януари 2025 година дойде и от министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер. В Париж с него разговаряха министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев. Радев и Льо Мер подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни.