EN

Премиерът Стефан Янев: Приоритет на правителството е да гарантира честни, прозрачни и легитимни избори

16.09.2021

„Приоритет на новото служебно правителство е ефективното изпълнение на ангажимента по провеждането на демократични парламентарни избори и осигуряване на гаранции, че вотът ще бъде осъществен според правилата“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на първото заседание на новоназначения служебен кабинет. Премиерът отбеляза, че електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система и в този контекст ключовата задача на правителството е да гарантира, че вотът ще бъде честен, прозрачен и легитимен. „До избирането на ново правителството служебният кабинет ще има за цел да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, на обществените отношения, на социалните и икономическите процеси“, изтъкна министър-председателят.


В началото на правителственото заседание Стефан Янев очерта и другите основни задачи, които ще бъдат във фокуса на работата на кабинета. Като едно от предизвикателствата пред Министерския съвет премиерът посочи пандемичната ситуация като акцентира върху поддържането на ключовия баланс между усилията на държавата да запази живота и здравето на гражданите, от една страна, а от друга - да се гарантира стабилността на икономическата система и нормалната работа на бизнеса.

 


Министър-председателят обърна внимание, че има наследени проблеми, които са трудно решими към настоящия момент и отбеляза, че един от тях е казусът с неизплатените средства на строителния бранш. „Това са едни от проблемите, за които имам усещането, че са заложени целенасочено с идеята да излязат на преден план точно в определен момент - по време на управлението на служебния кабинет“, отбеляза Янев. В сферата на енергетиката премиерът също очерта системен проблем и изтъкна, че е необходимо цялостно преосмисляне на концепцията за развитието на сектора, както и фундаментални структурни промени. Стефан Янев заяви, че служебното правителство разполага с малко механизми, за да се справи с подобни предизвикателства, особено с такива, изискващи промяна в нормативната уредба, без наличието на работещ парламент и респективно - парламентарно мнозинство, на което може да се разчита. „Въпреки това ще търсим ефективни решения в съответствие с правилата и действащите закони“. Предстоят тежки месеци, но аз съм уверен, че ако продължим да работим усилено и всеотдайно, както досега, ще успеем да поддържаме всички важни обществени системи работещи и стабилни“, категоричен бе министър-председателят. Янев подчерта, че ще разчита на мобилизирането и консолидирането на усилията на всички министри от кабинета, за да отговорят на очакванията на българските граждани и да запазят стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет.