EN

Премиерите Борисов и Къцян: Сътрудничеството във формата „16+1“ ще способства за силна и единна Европа

07.07.2018

Българският премиер Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян бяха единодушни, че сътрудничеството в рамките на инициативата „16+1“ ще способства за обединена и просперираща Европа. На съвместна пресконференция след срещата на върха в София, Ли Къцян заяви, че подозрението за разделянето на Европа е погрешно. „След разговорите с премиера Борисов искам да кажа – няма конфликт между стратегическите интереси между Китай и ЕС. Ние гледаме как да се обединим. Виждаме и искаме Европа като обединена и просперираща“, подчерта председателят на Държавния съвет на Китай. По думите му форматът е изключително полезен, защото допълва и други форми на сътрудничество и взаимодействията между държавите в тази инициатива способстват за единството в Европа. Ли Къцян обяви още, че бъдещите бизнес отношения ще бъдат съгласувани с правилата и нормативната база на ЕС.

 

„Аплодирам казаното от председателя на Държавния съвет на Китай, че той е за обединена и силна Европа, за спазване на правилата и добрите практики“, заяви българският премиер Бойко Борисов. В този контекст той подчерта важността на създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), който ще окаже помощ и ще намира решения при съвместните проекти.

 

Председателят на Държавния съвет на Китай заяви, че страната му ще отвори още по-широко своя пазар за селскостопански продукти за страните от Централна и Източна Европа и даде пример с конкретна договореност между българското и китайското правителство. „Разбрахме се за внос на 10 хиляди тона на тютюневи листа. Можем да предложим нов тип обработка на тези листа, ще се радваме да отговорим на тези потребности“, поясни Ли Къцян. Премиерът Бойко Борисов подчерта готовността на България за тясно партньорство в този сектор.

 

“Благодаря на премиера Бойко Борисов за отличната организация на срещата 16+1. Това е допълнителен стимул за нашето сътрудничество“, каза премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който ще домакинства форума през 2019 година. Той подчерта, че инициативата между Китай и страните от Централна и Източна Европа не разделя, а дава възможност за обединение чрез проекти. Пленкович даде пример с инфраструктурен проект в Хърватия, който се изпълнява от китайска фирма и подпомага за свързаността в региона.