EN

Служебното правителство осигури 142 млн. лв. за изплащането и през тази година на коледни добавки за всички български пенсионерите в размер на 70 лв.

16.11.2022

Служебното правителство осигури необходимите средства от 142 млн. лв. за изплащането и през тази година на коледни добавки за всички български пенсионери в размер на 70 лв. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова след края на редовното заседание на кабинета.

 

Инфлацията у нас за първи път обръща тренда и започва леко да се забавя с 1,1 процентни пункта от 18,7% през септември т.г. на 17,6% през октомври т.г. Очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и др., за което служебното правителство целенасочено работеше, отбеляза министър Велкова.

 

В рамките на своята последователна политика за подкрепа на доходите на населението, служебното правителство днес прие извънредната мярка, свързана с осигуряването на допълнителен ресурс за бюджета на Държавното обществено осигуряване, което позволява изплащането на еднократни допълнителни суми през месец декември на всеки един пенсионер в размер на 70 лв. Това ще се отрази пряко върху доходите на 2 034 000 пенсионери като добавките ще се изплатят заедно с пенсиите за декември, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Вицепремиерът добави, че съвместно с министъра на финансите ще бъдат стартирани разговори със социалните партньори по отношение на вижданията им за развитието на минималната работна заплата през 2023 г., заяви Лазаров. Предвижда се срещата да се проведе в края на седмицата.

Видео

16.11.2022