EN

Церемония по предаване на изпълнителната власт се проведе в Министерския съвет

09.04.2024

Церемония по предаване на изпълнителната власт се състоя днес в Гранитната зала на Министерския съвет. В рамките на церемонията изказвания направиха служебният премиер Димитър Главчев и министър-председателят Николай Денков.

 

 

 

Димитър Главчев:

 

Уважаеми академик Денков,

уважаеми дами и господа министри,

уважаеми колеги,


Днес е важен ден за всички нас, които оттук нататък поемат отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме тази отговорност - да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет, основната ни задача, а именно -  организирането на честни избори.


Приех с цялата отговорност и роля, вменена ми от Конституцията, да предложа правителство. Имах своите колебания, размисли, притеснения, но всичко това оставям днес зад тази врата, която прекрачих.


Имам доверието на хората, които съм избрал. Аз също им гласувам доверие. Доказани експерти са, професионалисти в своите области, с които заедно имаме нелеката задача да преведем страната ни през този период. Съзнавам ясно, че това е огромна отговорност, но съзнавам и сложността на прехода, който не оставя място за колебания.

 

Ние трябва да бъдем гарант за стабилност. Не можем да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза. Не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания.


Искам от сега да заявява, защото вече чувам всякакви коментари - няма да се поддам на провокации. Няма да влизам в дребнотемия. Няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и в лични амбиции. С колегите ми ще бъдем фактор на стабилност в тази динамична обстановка, няма да позволя разколебаване от общо очертаните ни цели, а при реализацията им ще следвам законите на Републиката.


Дълбоко осъзнава думите от клетвата, която положихме в сградата на парламента. Обещавам да се ръководят в работата си от принципите законност, моралност и честност. Защото българските граждани имат нужда от доверие в българската държавност и управление. Българският народ трябва да види единение. Трябва да осигурим спокойствие и сигурност за българските граждани, а нашите външни партньори трябва да видят страна уверена, която продължава своята линия в европейското бъдеще.

 

Трябва да бъдем гарант за провеждането на честни избори, спазвайки промените в Конституцията, в режим на действащ парламент.

 

Искам заедно с моя екип да работим за обединение, не за разединение, за решение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване.


Държа на активния диалог с институциите, на екипността и на дел и диалогичността. Силно вярвам, че с моите колеги ще заслужим доверието на българските граждани.

 

Искам да завърша с думите на нашия национален герой и водач Васил Левски: „Всичко се състои според нас в нашите задружни сили, против тях не може да противостои и най-силната стихия“.

 

Благодаря Ви за вниманието.

 

 

Николай Денков:

 

Уважаеми господин министър-председател,

уважаеми дами и господа министри,

уважаеми представители на медиите,


С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работа, която да бъде от полза за хората в България.
Това, което мога да Ви уверя е, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма, да изпълни всички задачи, по които ни стигна времето, за да успеем да довършим и по този начин да Ви осигурим спокойствие по отношение на плавния преход към следващия период.


Ясно е, че една от най-трудните и същевременно най-важната Ви задача да е успеете да осигурите честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Трудно е, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с Вашите действия ще успеете да върнете това доверие.


Има няколко ясни индикатора дали ще успеете или не. Един от тях например е дали ще има машини при гласуването. Защото, както е показала практиката, ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че започва да хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се от една страна, че Вие ще успеете да организирате този процес и второ - че ще получите подкрепа от останалите институции, с които трябва да работите заедно по отношение на изборите.

 

Вторият индикатор, разбира се, е делът на невалидните бюлетини. Надявам се да бъде нисък, така че никой, никой да не може да оспорва резултатите.

 

И отправям един призив към Народното събрание - надявам се, че никой няма да се изкуши в тези оставащи дни до изборите да се опитва да променя Изборния кодекс, защото това също би хвърлило сянка върху изборите, дори и да бъде направено с най-добри намерения.


Също така искам да Ви уверя, че сме на Ваше разположение. Ще направим всичко възможно, за да осъществим плавен преход. Всякакви въпроси, всякакво съдействие по отношение на това, което сме свършили, това, което в момента се случва и това, което предстои от гледна точка на управлението на държавата - ще бъдем на разположение, за да се опитаме да помогнем.

 

Успех!