EN

Церемония по приемственост в изпълнителната власт се състоя в Министерския съвет

12.05.2021

Церемония по приемственост в изпълнителната власт се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет. В рамките на церемонията изказвания направиха министър-председателят от служебното правителство Стефан Янев и досегашният премиер Бойко Борисов.

 

 

Стефан Янев:

 

Добър ден на всички. Очевидно днес е денят, в който новоназначеното служебно правителство влиза в задълженията си. Благодарни сме на министър-председателя и Министерския съвет, който след малко ще имаме възможност и съответните колеги по ресори да се видят и да пристъпят към приемане и предаване, да се запознаете с реалните неща, каквито са там, да се запознаете с отчета на съответните министерства за четиригодишната програма – какво е постигнато, какво е положително, което трябва да продължим и да надграждаме, какво още има да се направи, да се коригира курсът. Това е вече въпрос на работа, която ще дойде с времето.

 

На този етап искам да повторя пред всички присъстващи това, което казах и в началното встъпително слово при президента на Републиката – ще се опитаме да работим честно, почтено в интерес на българските граждани и с мотото професионализъм, прозрачност.

 

Надявам се отговорните задачи, които имаме, да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост в краткия живот на съществуване на служебния кабинет. Да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача – организирането на изборите, без особени сътресения и разбира се – да поддържаме жизнено важните функции на държавата, където са в помощ на хората и бизнеса, така че да функционират нормално до конституирането на следващия парламент.

 

Благодаря Ви.

 

 

Бойко Борисов:

 

Благодаря, господин премиер!

 

Аз мисля, че Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. Много от колегите министри се познаваме добре, а със Соня Момчилова видях, докато бях главен секретар, тя беше шеф на пресцентъра на МВР. Така че имаме всичките аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението.

 

Само искам да отбележа, че дотук се стигна след като нашето правителство на Патриотичния фронт и ГЕРБ изкараха пълен, управленски мандат. И ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха Вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи, считам, че не беше правилно. Ние изкарахме пълен мандат, даже с месец отгоре. Виждате, ние имаме много жени министри, по същество те винаги са и по-честни, по-добри и по-отговорни.

 

Надявам се да работим всички – и ние като опозиция, и вие като управляващи за благото на хората – демокрацията, честните избори, да не допуснете с машинното гласуване това, което се опасяват хората, много разчитаме на Вас. Именно, за да е прозрачно, честно и демокрацията да победи.

 

Истински Ви желая успех, това ми е за трети път или четвърти, който сдавам. Много е трудно – сега вече можем да си говорим на един език и за пандемията, и за финансовата криза, и откъде и как трябва да намирате пари. Защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари. А всички казваха само давайте, давайте, давайте. Така че на Ваше разположение сме, ако Ви трябваме.

 

Иначе в личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Радев за всички Вас. Желая Ви успех и каквото е казал Господ.

 

Благодаря.