EN

Всички дейности по подготовката на предстоящите избори се изпълняват по график

22.05.2024

 

Всички дейности по подготовката на предстоящите избори се изпълняват по график. Това беше отчетено на работна среща, инициирана от премиера Димитър Главчев във връзка с организацията на вота на 9 юни. В срещата участваха министрите на транспорта и съобщенията, на електронното управление, на регионалното развитие и благоустройството и на вътрешните работи, както и представители на външно министерство и на администрацията на Министерския съвет.



В хода на срещата министърът на електронното управление Валентин Мундров посочи, че в рамките на настоящата седмица приключва процесът по удостоверяване на машините за гласуване. Създадена е и необходимата организация относно видеонаблюдението. Наред с това, за първи път лицата по чл. 213а, ал. 3 от Изборния кодекс, представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели за съответния вид избор, и на Българската академия на науките, получиха достъп и възможност да участват в процеса по удостоверяване, който се извършва от МЕУ, БИМ и БИС.



От страна на МРРБ министър Виолета Коритарова докладва, че най-късно до 6 юни избирателните списъци, които ГРАО отпечатва, ще бъдат разпратени до областните администрации в страната.



Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов заяви, че в чужбина ще се гласува в общо 769 секции. Сериозен брой представители на държавата,  ще бъдат командировани за провеждането на изборите зад граница.



Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от своя страна акцентира върху мерките за превенция и предотвратяване на купуването на гласове.